Vaalimainonta haltuun sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median käyttö markkinoinnissa on parhaimmillaan nopea tapa saavuttaa suuria määriä ihmisiä, mutta jos se olisi helppoa, sitä tekisivät kaikki. Siksi kannattaa ottaa vinkit talteen tai pyytää meitä luomaan sinulle vaalikampanja Facebookiin tai Instagramiin!

Olemme toteuttaneet useita mainoskampanjoita esimerkiksi kunnallisvaalien ja aluevaalien yhteydessä. Meiltä saat mm. yrityssivun perustamisen, mainostilin luomisen, valtuutuksen, vastuuvapauslausekkeen tekemisen ja tietenkin itse mainoskampanjan luomisen kuvia ja tekstejä myöten!

Kuulostaako hyvältä? Soita tai laita viestiä, niin palaamme mahdollisimman pian asiaan!

Poliittisen somemainonnan perusteet

Facebook on ollut vuosien aikana negatiivisesti tapetilla vaalimainonnan suhteen ja syystäkin, sillä alustalta puuttuivat läpinäkyvyys ja kontrolli. Juuri näihin asioihin onkin sittemmin puututtu ja yhteiskunnallisia asiakysymyksiä, vaaleja tai politiikkaa koskevien mainosten esittäminen vaatii nykyään mainostajalta tiettyjä toimia.

Aloitetaan poliittisen somemainonnan perusteista, eli mitä tarvitset mainostaaksesi Facebookissa tai Instagramissa, joka siis toimivat saman mainostusalustan alla.

Mainontaa varten tulee luoda yrityssivu

Ensimmäinen este, johon kokemuksemme mukaan usein törmätään, on se, ettei henkilökohtainen Facebook-profiili sovellukaan teknisesti mainontaan, vaan sitä varten tulee luoda erillinen yrityssivu. Ymmärrettävästi tämä on kurja tilanne, kun on omistanut profiilinsa politiikalle ja saanut sinne koolle oman kuulijakuntansa. Yrityssivu kuitenkin mahdollistaa entistä laajemman seuraajakunnan rakentamisen ja tarjoaa myös arvokasta tietoa seuraajista, kuten ikä- ja sukupuolijakauman sekä sijainnin.

Yrityssivu on julkinen Facebook-sivu, joka nimensä mukaisesti on tarkoitettu yritys- ja siten myös mainostuskäyttöön. Yrityssivun tarkempaan luomiseen löytyvät hyvät suomenkieliset ohjeet täältä.

Seuraavaksi hankitaan valtuutus poliittisten mainosten näyttämiseen

Politiikkaa koskevat mainokset eroavat muusta Facebook-mainonnasta siten, että niiden näyttämistä varten tarvitaan erillinen valtuutus Facebookilta:
”Mainostajien, jotka haluavat näyttää tällaisia mainoksia, tulee suorittaa mainosten valtuutusprosessi. […] Valtuutusasiakirjojen on oltava mainostajan paikallisessa maassa tai osavaltiossa myönnettyjä, eivätkä ne saa olla vanhentuneita.”

Valtuutus on henkilökohtainen ja vaatii virallisten henkilötietojen toimittamisen Facebookille. Tässä me pystymme kuitenkin mainostoimistona auttamaan, sillä olemme suorittaneet tämän valtuutuksen ja voimme luoda mainoksia puolestasi!

Lisäksi tarvitaan mainosten yhteydessä näytettävä nk. vastuuvapauslauseke:
”Näissä mainoksissa on oltava vastuuvapauslauseke, joka sisältää mainoksen maksajan nimen ja tahon. Jos mainos näytetään ilman vastuuvapauslauseketta, sen näyttäminen keskeytetään ja se hylätään.”
Vastuuvapauslauseke on itsessään helppo hakea, mutta se vaatii oman kotisivun ja siihen liittyvän sähköpostiosoitteen. Esimerkiksi niiden pitää olla muotoa: www.edda-marketing.com ja kia@edda-marketing.com mennäkseen läpi. Tähänkin olemme löytäneet ratkaisuja, joten oman sivun puuttuminen ei ole este mainostamiselle!

Vaalimainonnan kohdentaminen sosiaalisessa mediassa

Jotta vaalimainonta olisi mahdollisimman tehokasta, tulisi miettiä tarkkaan kenelle mainokset kohdennetaan. Tässä muutamia kysymyksiä, jotka auttavat alkuun: missä minua kannattavat henkilöt asuvat? Minkä ikäisiä he ovat? Mistä asioista he ovat kiinnostuneita?

Facebook ilmoitti poistavansa tammikuussa 2022 tiettyjä henkilökohtaisiin ominaisuuksiin liittyviä mainoskohdennuksia, joihin kuuluu myös poliittinen suuntautuminen. Tämä ei kuitenkaan estä kohdentamasta mainoksia esimerkiksi omista vaaliaiheista kiinnostuneille. Aluevaaleissa mainokset voi kohdentaa esimerkiksi terveydestä, hyvinvoinnista tai pelastustoiminnasta kiinnostuneille.

 Kiinnostuitko vaalimainonnasta somessa?

Jos vaalimainonnan tekeminen somessa kiinnostaa, mutta sen aloittaminen kuulostaa työläältä tai haastavalta, ota ihmeessä yhteyttä meihin!

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista